Siirry pääsisältöön
Syysloma vietetty

"Hyvä työntekijä sairastaa lomalla" - näin kävi juuri minulle. Streptokokki aiheutti angiinan ja sen paraneminen olikin pitkä prosessi. Vielä tänäänkin vetelen viimeisiä antibiotteja eli juoksemaan en ole päässyt. Äsken kylläkin kävin kokeilemassa juoksua, mutta muutaman kilsan jälkeen tuntui pahalta eli jatkoin sitten lenkkiä kävellen. Ohessa muutama kuva tuolta lenkiltä. Keli oli loistava ja seura mitä parhainta. Harmi ettei juoksu sujunut, mutta hyvä fiilis jäi lenkistä!




Koska en päässyt lenkkeilemään ja en edes voinut tehdä lihaskuntoa huonon voinnin takia, niin keskityin etsimään hyviä sokerittomien herkkujen reseptejä. Ihme juttu että kun makaa kotona niin tekee herkkuja mieli koko ajan. Kokeilin leipoa jauhotonta ja sokeritonta suklaakakkua ja laitankin siitä teille reseptin kuvien kera. Tosiaan kakku ei ole täysin sokeriton vaan sokeri on korvattu palmusokerilla. Palmusokeri paketissa lukee, että: Palmusokeri valmistetaan kookospalmun kukinnon nektarista. Nektari eli mesi kerätään kukinnoista ja keitetään, kunnes se on sokeria. Valmis palmusokeri on väriltään kauniin ruskeaa ja maultaan aromikas sekä pehmeä. Palmusokeri on terveellisempi vaihtoehto tavalliselle sokerille, koska se sisältää sokerin lisäksi mineraaleja ja muita ravintoaineita. Palmusokerin glykeeminen indeksi on matala (GI 35), eli se vaikuttaa huomattavasti vähemmän verensokeriin, kuin tavallinen sokeri.

Tämän suklaakakun resepti on otettu Fitfashion- sivuilta. Samanlaiseen reseptiin törmäsin kerran iltalehden kautta eli mukailin näitä kahta reseptiä. Tässä siis ohje "terveelliseen" suklaakakkuun :)

SUKLAAKAKKU

6 munaa
2,5 dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookosöljyä
2 dl palmusokeria
0,5 tl leivinjauhetta


Kävin ostamassa nämä tarvikkeet Lidlistä, koska meidän perheen ruokaostokset pääsääntöisesti ostetaan sieltä. Leivinjauhe olikin kaapissa valmiina, mutta nuo puhdistamon tuotteet saa Lidlistä. Varmasti myös muilla valmistajilla on yhtä hyviä.

Sitten vielä ohje taikinan tekoon. Lämmitä kookosöljy nestemäiseksi ja lisää joukkoon raakakaakaojauhe. Erottele kananmunien valkuaiset keltuaisista ja vatkaa valkuiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti valkuaiseen puolet eli 1dl palmusokerista sekä leivinjauhe. Tämän jälkeen sekoita keltuaisten joukkoon loput eli 1dl palmusokerista.

Sekoita kookosöljy/raakakaakaomassa keltuaismassan sekaan varovasti käännellen. Sen jälkeen yhdistä valkuaiset keltuaismassaan varoen. Tässä tein itse sen virheen, että en kunnolla sekoittanut eli jossakin kakkupalassa maistui suklaa enemmän kuin toisessa eli kannattaa sekoittaa tarpeeksi. Kuitenkaan valkuaisen ilmavuus ei saisi kovin kärsiä.

Kaada taikina irtopohjavuokaan (käytä pohjalla ja reunoilla leivinpaperia). Itse en käyttänyt kuin pohjassa ja reunat voitelin kookosöljyllä. Toimi ainakin minulla eli sain kakun nätisti irti vuuasta. Vuoka kannattaa olla pienehkö eli minulla on 24cm ja kakusta tuli matala. Mitä pienempi vuoka sitä komeampi kakku :) Luulisin että 18 cm tulee oikein hyvä ja tarpeeksi korkea kakku.

Paista 180 asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia. Jäähdytä hetki ja irrota kakku vuuasta. Kakku on hyvää sellaisenaan, mutta tälläinen herkkusuu kaipasi vielä vadelmia ja banaania kakun kaveriksi. Kakku myös säilyy hyvin jääkaapissa ja oli melkein parempaa illalla jääkaappiviileänä. Tämän suklaakakun kanssa voisi maistua se banaanista tehty jäätelö, josta olen laittanut ohjeen aikaisempaan blogikirjoitukseen. Kakku todella maistuu suklaalle ja on hyvää! Kannattaa kokeilla!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herkuttelu kuriin

Viikko 7 Alkuviikko meni hyvin suunnitelmien mukaan eli keskiviikkona juoksin töihin ja takaisin sekä torstaina kävin kuntosalilla. Viikonvaihde ei mennyt suunnitelmien mukaan, koska sorruin taas vanhaan pahaan tapaan eli herkutteluun! Mitään övereitä en vetänyt, mutta liikaa hiilaria ja sokeria ja olo on sen mukainen. Ehkäpä on aika katsoa peiliin ja todeta, että kohtuus kaikessa ei sovi minulle. Aloitan tästä päivästä alkaen tiukemman ruokavalion. Olen räätälöinyt sen vanhasta kunnon Jutan "gofatgo" ohjeesta ja se menee kutakuinkin näin: Vettä vähintään 2 litraa päivässä. Ateriaväli 2-4 tuntia. Aamiainen: Neljän viljan puuroa, raejuustoa, sokeroimatonta mehukeittoa tai marjoja Lounas: 100g lihaa, kalaa tai kanaa, raejuustoa, kananmuna, vihanneksia, öljyä eli toisin sanoen ruokaisa salaatti Välipala: Rasvaton maitorahka ja marjoja/ mehukeittoa tai hedelmä/hedelmiä Päivällinen: 100g lihaa, kalaa tai kanaa, hieman riisiä, pastaa tai perunaa, vihanneksia ...

Onnelliseksi tullaksemme tarvitsemme vain jotakin mistä innostua

Juoksuharjoittelu ohjelman mukaan ja ilman Kesä. Ihanaa aikaa liikkua ja urheilla. Keväällä etsin motivaatiota juoksuun juoksuohjelman avulla, mutta rehellisesti sanottuna se oli liian raskas vetää. Ohjelman kesto 14 viikkoa ja todella hyvät ohjeet sain, mutta pääkoppa ei vain kestänyt vetää sitä loppuun asti. Myös aikataulutus oli hankalaa itselle. Olen kuitenkin tyytyväinen että kokeilin juoksuohjelmaa, koska nyt tiedän miten paljon lihaskuntoharjoittelua oikeasti on järkevä tehdä + mikä on sopiva ruokavalio. Kevään ja kesän aikana myös luovuin hetkeksi kaikesta mittaamisesta, koska huomasin tuijottavani koko ajan erilaisia lukuja. Juoksemisesta meinasi kadota se punainen lanka; juoksemisen ilo :)  Kesätreenit Satuin sopivasti lomailemana silloin kuin Suomea helli 30 asteen helteet. Silloin ei paljoa tullut urheiltua vaan suuntasin lasten kanssa joka päivä monta kertaa uimarannalle. Kesäloman tarkoitus on ladata akut syksyä varten ja onneksi helteet pakottivat rent...

Helmikuun pakkaset

Viikko 6 Eihän se mikään yllätys ole, että helmikuussa on pakkasta. Silti kovat pakkaset pääsivät yllättämään ja lämpötilan lasku -20 lukemiin. En uskaltanut tai edes halunnut lähteä kovilla pakkasilla juoksulenkille, mutta pyörällä tuli kuljettua työmatkat. Kuntosalilla kävin kerran ja sieltä nappasin seuraavan kuvan. Kuluneella viikolla satuin vanhenemaan myös yhden vuoden ja tuli jonkin verran enemmän herkuteltua. Seuraavan viikon tavoite onkin pysyä erossa herkuista ja palata takaisin lähes sokerittomaan ruokavalioon sekä vähennän leivän syöntiä. Luulisi, että osaisi tähän ikään mennessä syödä oikein, mutta ei millään. Maailmassa on liikaa houkutuksia! Onneksi yleensä pystyn nopeasti korjaamaan ruokavalion oikeille urille eli en missään nimessä halua tehdä herkuttelusta tapaa. Itse asiassa sokerista ei ole minulle oikeasti mitään hyötyä. Päinvaston, olen paljon väsyneempi.  Ulkoilua järven jäällä Lauantaina kävin 10km kävelylenkillä järven jäällä, koska keskivi...