Siirry pääsisältöön
Syksy on saapunut

Nyt on saanut pukeutua lenkille lämpimästi, koska on ollut todella tuulisia päiviä. Pyörällä kuljin työmatkat koko viikon ja ohessa kuva menopelistä. Työmatkaa kertyy yhteen suuntaan 4km ja pyöräily on hyvää hyötyliikuntaa. Tarkoituksena olisi polkea myös talvella, mutta viime tammikuu oli niin kylmä että pyörä jäätyi pystyyn, joten jos samanlainen arktinen ilmasto saapuu niin siirryn apostolin kyytiin ja kävelen töihin.


Keskiviikkona kävin töiden jälkeen juoksulenkillä, mutta ei olisi pitänyt lähteä täydellä mahalla eli eihän siitä loppujen lopuksi tullut mitään. Ensimmäiset 5km juoksin, mutta sitten alkoi pistämään mahaan ja lopetin juoksun. Kävelin sitten sen loppumatkan 5km kotiin. Teki kuitenkin tosi hyvää saada kunnolla raitista ilmaa, joten loppujen lopuksi ei sitten harmittanut vaikka juoksu ei sujunutkaan.

Perjantaina kävin työporukan kanssa keilaamassa ja lauantaina sitten tein taas peruslenkin eli juoksin 10 km. Nyt juoksu tuntui hyvältä eli viikonloppuihin minun kannattaa ajoittaa pidemmät lenkit. Viikolla voisi tehdä vaikka sitten sitä 5 km lenkkiä, koska ajallisesti siinä menee se noin 30 min. Vieläkään minulla ei ole mitään suurempia aikatavoitteita eli tarkoitus on vain löytää motivaatio lähteä lenkille ja kasvattaa kuntoa. Lihashuollosta huolehdin viikon aikana pariin otteeseeen eli venyttelin hyvin ja tein lihaskuntoa. Nyt punnerrukset ei tuota enää niin suurta tuskaa kuin vähän aikaa sitten eli kehitystä tapahtuu ja se jos mikä motivoi jatkamaan.

Viime viikolla kirjoittelin ravinnosta ja ajattelin tehdä itselleni ruokapäiväkirjan. Vielä en päiväkirjaa lähtenyt täyttämään, mutta yritän pitää ruuasta saatavan kalorimäärän 1500-1800 päivässä. Yllätyin miten paljon kasviksia ja marjoja saa syödä, jos ei ole sotkenut niitä mihinkään ylimääräiseen kastikkeeseen tai sokeriin. Ihan tarkalleen en jaksa laskea jokaisen suupalan kalorimäärää, mutta kyllä jokainen tietää että jos syö tolkuttoman määrän herkkuja (suolaisia tai makeita) niin äkkiä saa itselleen kerättyä ylimääräisiä kiloja ja juoksu tuntuu raskaalta. Yhtenä päivänä viikossa sallin itselleni herkkupäivän eli silloin voi syödä kahvin kanssa jotain hyvää kunhan se ei ole karkkia. Karkkilakossa olen ainakin jouluun asti.

Jos olet samanlainen herkkusuu kuin minä niin ohessa on kuva jäätelöstä, joka on pelkkää banaania. Sen kylkeen olen ottanut pakkasesta vadelmia. Tämä ohje voi olla monelle tuttu, mutta itse teen sen niin, että otan ylikypsän banaanin (tulee makeampi jäätelö) ja paloittelen sen pakkaseen. Sitten kun banaanin palat on jäätynyt niin ne voi nakata blenderiin tai sauvasekoittimella surauttaa sekaisin. Ei siis tarvitse muuta ja ainakin minulle sopii oikein hyvin jäätelön korvikkeeksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden vuoden lupaus

Tavoitteena Tampereen maraton 2017 Mahtavaa tätä vuotta kaikille. Ilmoittauduin Tampereen maratonille, joka juostaan ensi syksynä 16.9.2017. Maraton on myös maksettu ja nyt ei muuta kuin treenaamaan entistä tavoitteellisemmin. Joululoman aikana selasin Juoksija-lehteä ja erityisesti minua puhutteli aihe: Onnistu maratonilla. Lehteen 10/2016 on kirjattu harjoitusmallit eri määrätasoille eli tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa viikossa on mahdollista käydä juoksemassa. Valitsin itselleni "Maraton läpi" kohdan ja oma harjoitteluni rytmittyy seuraavasti. Maraton läpi Esimerkkiviikko (harjoitusten paikkaa voi vaihdella, mutta kolme juoksukertaa viikossa) Ma: Kestojuoksu 30-40 min helpolla vauhdilla Ti: Lepo Ke: Kestojuoksu 30-40 min  + 60-80m nopeaa juoksua To: Kuntosali Pe: "Lepo" tai helppo liikuntamuoto La: Pitkä lenkki (n. 1h ) Su: Lepo Tämä ohjelma pitäisi sitten mahduttaa 8h työpäivän ja lapsiperheen arkeen. Olen tästä kuitenkin niin

Hyvinvointianalyysi

Firsbeat Sain työnantajalta ihan parhaan joululahjan ikinä. Saatiin Firstbeat hyvinvointianalyysit! Minähän malttamattomana ihmisenä tilasin sen heti kun vain sain lahjan käsiini ja mittaus alkoi sopivasti joululoman alkuun. Mittaria pidettiin kolme päivää (kolme yötä) ja samalla kirjoitettiin päiväkirjaan mitä kaikkea tuli tehtyä ja milloin meni nukkumaan jne. Hyvinvointianalyysiin kuului myös Firstbeatin puhelinpalaute, jossa sain käydä ammattilaisen kanssa läpi tuloksiani. Ensinnäkin on tämä jouksu ihan kuningaslaji! Kävin yhtenä mittauspäivänä juoksemassa 10 km ja muina päivinä kävelylenkillä. Juoksupäivänä analyysi antoi minulle täydet pisteet. Sain siis 100/100 liikunnan terveysvaikutuksesta, stressin ja palautumisen tasapainosta sekä unen palauttavuudesta. Mittausjakson aikana olin siis lomalla eli pääsin lenkille keskellä päivää ja puhelinanalyysissa juteltiinkin, että kun päivällä juoksen niin palautuminen lähtee hyvin käyntiin eikä vie yöunia. Yllätyin miten vähän &q

Ylisuorittaminen

Viikot 15 ja 16 Ennen luulin etten ole suorittaja- tyyppiä. Taidan kuitenkin olla juuri sellainen. En edes huomannut hiipivää väsymystä ennen kuin norovirus kaatoi sänkyyn neljäksi päiväksi. Kerrankin oli pakko levätä ja oli aikaa miettiä syntyjä syviä. Koetin tehdä liian monta asiaa "projektia" yhtä aikaa ja vaikka nukuin noin 7-8h yöunet ei ne riittänyt vaan väsymys painoi. Ensimmäiseksi sovin itseni kanssa, että täytyy hieman höllätä treeniohjelmaa. Saa nähdä miten käy syksyn maratonin, mutta en usko että edes jaksaisin juosta sitä jos nyt en lepää tarpeeksi. Lepääminen ei siis tarkoita, että satsaisin pelkästään nukkumiseen vaan esimerkiksi vietän aikaa lasten kanssa kotipihassa, puistoissa enkä suunnittele silloinkin tekeväni treeniä. Täytynee alkaa olemaan itselleni hieman armollisempi eli ei ole pakko onnistua kaikessa. Se ei olekaan helppoa kun on suorittaja ja voitontahtoinen, mutta onneksi tässä on koko elämä aikaa opetella. Tarvittaessa sitä voi muuttaa kurssia