Intoa piisaa
Flunssa ei onneksi iskenytkään minuun, vaikka niin viime sunnuntaina epäilin. Kurkkukipu hävisi parissa päivässä ja pystyin pyörällä kulkemaan työmatkat. Kuluneella viikolla kävin kahdesti juoksemassa. Tytöllä on kerran viikossa tanssiharrastus ja hyödynsin sen ajan tehokkaasti ja kävin 30 min juoksulenkillä. Teki kyllä hyvää vetäistä nopeampitempoinen lenkki. Puin tuolle lenkille päälle hiihtopuvun, koska mittari näytti silloin vain +1 astetta. Muutenkin viime talven juoksin hiihtopuku päällä, koska se ei ole liian kuuma ja toisaalta ei myöskään liian kylmä. Ohessa on kuva tuolta lenkiltä.
Viime viikolla ajattelin, että voisin kokeilla joogaa. Vähän sen tapaista tein parina iltana, mutta taitaa perinteinen lihaskunto ja venyttely olla enemmän minun juttu. En muuten vieläkään jaksa vetää leukoja, vaikka joka päivä tuleekin kotona tangossa roikuttua. Pysyypähän selkä ja niskat kunnossa kun roikkuu, mutta ei vain voimat riitä vetämään itseä ylös. Sen verran kyllä jaksan, että hyppään leuanvetoasentoon ylös ja hitaasti pudotan alas. Taidan siis tyytyä tässä vaiheessa roikkumiseen ja pikkuhuljaa kasvattaa käsivoimia eri tavoin. Punnerrukset sujuu jo ihan hyvin ja ojentajien teko, joten ei kädet onneksi ihan voimattomat ole. Täytyy varmaan syösä pinaattia niin kuin Kippari Kalle :)
Pitkän lenkin juoksin tänään eli sunnuntaina. Tällä kertaa juoksin 15km ja tuntui todella mukavalta. Jalat oli hieman kipeät eilisistä kyykyistä (tein lihaskuntoharjoitteita kotona), mutta se ei menoa haitannut. Mukana lenkillä minulla oli meidän ihana koiramme Iines. Ihme juttu että jo 6 vuotias koira jaksaa vielä 15km kohdalla vetää ja pihassa pyysi vielä että sille heitettäisiin palloa tai keppiä. Luulisi, että juoksulenkki olisi riittänyt mutta mitä vielä. On se mainio kaveri.
Nyt kun ulkona on kylmä ja illat on aikaisin pimeitä, niin ajattelin jakaa hyvän leipäreseptin. Tämä voi olla monelle tuttu, mutta jos et ole ennen tehnyt pataleipää niin suosittelen kokeilemaan. Ei tarvitse olla leipuri osatakseen tämän. Tarvitset vain valurautapadan eli ilman pataa leipää ei voi paistaa. Itse leivoin tätä viime talvena paljon ja on muuten hyvä tuliainen, jos haluaa viedä tuliaiseksi jotain itse tehtyä. Tässä siis pataleivän resepti, jonka mukaan olen leiponut herkullista leipää.
PATALEIPÄ
3,5 dl hiivaleipäjauhoja tai esimerkiksi sämpyläjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä (onnistuu ilmankin)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon hieman kuumempaa vettä kuin kädenlämpöinen eli noin 42-asteista ja sekoita nopeasti (taikinaa ei vaivata). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
Sitten kun leipätaikina on kohonnut tarpeeksi pitkään, lisää taikinaan hieman jauhoja ja sekoita. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Anna taikinan kohota vielä hetki (noin 30 min), mutta itse en ole aina malttanut taikinaa kohottaa uudestaan ja hyvää leipää on tullut silti!
Seuraava vaihe on tärkein leivän onnistumisen kannalta eli laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) KYLMÄÄN uuniin ja anna padan kuumentua uunissa 225 asteeseen. Leipä tarttuu valurautapataan jos pata on kylmä. Valurautapadan voi kevyesti öljytä ennen uuniin laittoa. Riippuu vähän siitä minkälainen pata on kyseessä. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan eli kaada taikina pataan varovasti ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla puoli tuntia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia niin leipä saa kauniin värin. Tämän jälkeen voit kumota leivän. Kuori pysyy rapeana, kun sitä ei peitä vaan antaa jäähtyä ilman leivinliinaa.
Flunssa ei onneksi iskenytkään minuun, vaikka niin viime sunnuntaina epäilin. Kurkkukipu hävisi parissa päivässä ja pystyin pyörällä kulkemaan työmatkat. Kuluneella viikolla kävin kahdesti juoksemassa. Tytöllä on kerran viikossa tanssiharrastus ja hyödynsin sen ajan tehokkaasti ja kävin 30 min juoksulenkillä. Teki kyllä hyvää vetäistä nopeampitempoinen lenkki. Puin tuolle lenkille päälle hiihtopuvun, koska mittari näytti silloin vain +1 astetta. Muutenkin viime talven juoksin hiihtopuku päällä, koska se ei ole liian kuuma ja toisaalta ei myöskään liian kylmä. Ohessa on kuva tuolta lenkiltä.
Pitkän lenkin juoksin tänään eli sunnuntaina. Tällä kertaa juoksin 15km ja tuntui todella mukavalta. Jalat oli hieman kipeät eilisistä kyykyistä (tein lihaskuntoharjoitteita kotona), mutta se ei menoa haitannut. Mukana lenkillä minulla oli meidän ihana koiramme Iines. Ihme juttu että jo 6 vuotias koira jaksaa vielä 15km kohdalla vetää ja pihassa pyysi vielä että sille heitettäisiin palloa tai keppiä. Luulisi, että juoksulenkki olisi riittänyt mutta mitä vielä. On se mainio kaveri.
Nyt kun ulkona on kylmä ja illat on aikaisin pimeitä, niin ajattelin jakaa hyvän leipäreseptin. Tämä voi olla monelle tuttu, mutta jos et ole ennen tehnyt pataleipää niin suosittelen kokeilemaan. Ei tarvitse olla leipuri osatakseen tämän. Tarvitset vain valurautapadan eli ilman pataa leipää ei voi paistaa. Itse leivoin tätä viime talvena paljon ja on muuten hyvä tuliainen, jos haluaa viedä tuliaiseksi jotain itse tehtyä. Tässä siis pataleivän resepti, jonka mukaan olen leiponut herkullista leipää.
PATALEIPÄ
3,5 dl hiivaleipäjauhoja tai esimerkiksi sämpyläjauhoja
3,5 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl auringonkukansiemeniä tai muita siemeniä (onnistuu ilmankin)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon hieman kuumempaa vettä kuin kädenlämpöinen eli noin 42-asteista ja sekoita nopeasti (taikinaa ei vaivata). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-16 tunniksi.
Sitten kun leipätaikina on kohonnut tarpeeksi pitkään, lisää taikinaan hieman jauhoja ja sekoita. Älä vaivaa taikinaa tässäkään vaiheessa. Anna taikinan kohota vielä hetki (noin 30 min), mutta itse en ole aina malttanut taikinaa kohottaa uudestaan ja hyvää leipää on tullut silti!
Seuraava vaihe on tärkein leivän onnistumisen kannalta eli laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 3 litraa) KYLMÄÄN uuniin ja anna padan kuumentua uunissa 225 asteeseen. Leipä tarttuu valurautapataan jos pata on kylmä. Valurautapadan voi kevyesti öljytä ennen uuniin laittoa. Riippuu vähän siitä minkälainen pata on kyseessä. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan eli kaada taikina pataan varovasti ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla puoli tuntia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia niin leipä saa kauniin värin. Tämän jälkeen voit kumota leivän. Kuori pysyy rapeana, kun sitä ei peitä vaan antaa jäähtyä ilman leivinliinaa.
Kommentit
Lähetä kommentti