Siirry pääsisältöön

Vuosi 2016 juoksukengissä

Ajatuksia vuodesta 2016

Nyt on yhteenvedon aika. Huikea vuosi takana! Ajattelin pitää blogista pienen joulutauon ja seuraavan blogitekstin kirjoitan sunnuntaina 8.1.2016. Kuitenkaan en meinaa teitä lukijoita hylätä eli jaan ajatuksia ja kuvia facebook-sivujen sekä intstagramin kautta. 

https://www.facebook.com/tavoitteenamarathon/ @tavoitteenamarathon nimimerkillä
Instagramissa: tavoitteena_marathon

Vuosi 2016 oli käänteentekevä minulle, koska aloitin tämän blogin kirjoittamisen. Juoksuharrastuksen aloituksesta on nyt 2,5 vuotta ja takana monia satoja ellei tuhansia kilometrejä. Juoksu on antanut elämään oikean suunnan eli tämän rakkaan harrastuksen myötä olen löytänyt terveellisen ruokavalion, hyötyliikunnan sekä tarvittavaa lisäenergiaa päivään. Hyvässä fyysisessä kunnossa jaksaa paljon enemmän ja on tehokkaampi niin töissä kuin kotona. Paljoa en sohvaa kuluta, paitsi lepopäivänä. Kahden pienen lapsen kanssa lepopäivä ei tarkoita pelkkää lepäämistä, mutta kyllä sitä lapsiperheessäkin pääsee sohvalle välillä. Tosin silloin kun rojahdan sohvalle niin 3v poika hyppää päälle painimaan :)

Ilman tavoitteita sitä jatkaisi arkea samanlaisena vuodesta toiseen. Itselleni tavoitteet ovat haaveita, joita koetan yksi kerrallaan saavuttaa. Maraton on yksi suurista haaveistani! Saa nähdä pystynkö juoksemaan kuningasmatkan ensi kesänä. Hieman jännittää, koska rehellisesti sanottuna en ole pystynyt harjoittelemaan niin systemaattisesti kun olisin toivonut. Silloin kun olin juniorin kanssa kotona vanhempainvapaalla niin aikaa löytyi kuntoilulle enemmän. Nykyään pitkälle lenkille pääsen ainoastaan viikonloppuisin. Parhaani olen kuitenkin tehnyt ja olen tyytyväinen kuluneeseen syksyyn. Ilman tätä blogia ja itselleni asettamaa tavoitetta olisi voinut köydä niin, että olisin tyytynyt lyhyempiin lenkkeihin. Nyt innostus on pysynyt korkealla ja juokseminen tuntuu aina vain enemmän omalta jutulta. Lenkillä saan ajatukset virtaamaan ja arjen pienet huolet unohtuu. Jos siis vielä mietit kannattaako juoksuharrastus aloittaa niin ehdottomasti kannattaa!

Joulukuu ja mäenlasku

Ulkona pakkanen paukkuu ja lupasin lapsille lähteä pulkkamäkeen. Tämän viikon pitkän lenkin jouduin ohittamaan, koska niskat on mennyt ihan lukkoon. Syytän istumatyötä tästä vaivasta, mutta hyvällä venyttelyllä saan kyllä jumin avattua. Täytyy korvata juoksulenkki pitkällä kävelylenkillä. Lasten kanssa lähdin aamusta pulkkamäkeen. Hyvin luisti liukurit ja mukana oli myös perinteinen rattikelkka. Itsekin laskin tuon mäen alas usempaan kertaan ja sekös lapsia nauratti! Yritän tarjota lapsille mahdollisuuden aktiiviseen elämään ja omalla esimerkillä näyttää, että liikunta on hauskaa ja siitä tulee hyvä olo. Ainakin tämä mäenlasku vastasi hyvin hikiliikuntaa, koska päät märkinä lapset kiskoivat kelkkaa mäenpäälle. 



Tavoite vuodelle 2017

Harvinaista kyllä, olen lomalla joulunajan. Nyt jos koskaan otan lomasta kaiken irti ja liikun mahdollisimman paljon! Joulunajan tavoitteena on löytää motivaatio lihaskunnon kasvattamiseen. Oikeastaan tämä sama tavoite koskee koko vuotta eli yritän saada lihaskunnon tekemisen osaksi arkea. Ostan perinteisen kalenterin ja merkitsen sinne lukujärjestyksen omaisesti liikuntapäivät itselleni. Välillä kärsin suorittamisesta ja tämä kuulostaa pahasti taas sellaiselta, mutta kalenterin tarkoitus ei ole suorittaminen vaan kannustaminen. Liikunta antaa niin paljon hyvää elämään, joten nyt sille on vain löydettävä enemmän aikaa. Arki vie muuten mukanaan! Luulen, että jaksaisin pidempiä lenkkejä juosta kun saan lihasmassaa hieman kasvatettua. Ainakin aineenvaihdunta tehostuu kun on lihaksia eli näen pelkkää hyötyä tästä tavoitteesta. Tietenkin suurin tavoite on maratonin juokseminen, mutta todellisen kunnon näkee vasta kesällä. Jospa se olisi vuosi 2017 kun voisin ylpeänä ilmoittaa saavuttaneeni tavoitteeni!

Rauhallista joulua ja onnekasta uutta vuotta 2017!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden vuoden lupaus

Tavoitteena Tampereen maraton 2017 Mahtavaa tätä vuotta kaikille. Ilmoittauduin Tampereen maratonille, joka juostaan ensi syksynä 16.9.2017. Maraton on myös maksettu ja nyt ei muuta kuin treenaamaan entistä tavoitteellisemmin. Joululoman aikana selasin Juoksija-lehteä ja erityisesti minua puhutteli aihe: Onnistu maratonilla. Lehteen 10/2016 on kirjattu harjoitusmallit eri määrätasoille eli tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa viikossa on mahdollista käydä juoksemassa. Valitsin itselleni "Maraton läpi" kohdan ja oma harjoitteluni rytmittyy seuraavasti. Maraton läpi Esimerkkiviikko (harjoitusten paikkaa voi vaihdella, mutta kolme juoksukertaa viikossa) Ma: Kestojuoksu 30-40 min helpolla vauhdilla Ti: Lepo Ke: Kestojuoksu 30-40 min  + 60-80m nopeaa juoksua To: Kuntosali Pe: "Lepo" tai helppo liikuntamuoto La: Pitkä lenkki (n. 1h ) Su: Lepo Tämä ohjelma pitäisi sitten mahduttaa 8h työpäivän ja lapsiperheen arkeen. Olen tästä kuitenkin niin

Hyvinvointianalyysi

Firsbeat Sain työnantajalta ihan parhaan joululahjan ikinä. Saatiin Firstbeat hyvinvointianalyysit! Minähän malttamattomana ihmisenä tilasin sen heti kun vain sain lahjan käsiini ja mittaus alkoi sopivasti joululoman alkuun. Mittaria pidettiin kolme päivää (kolme yötä) ja samalla kirjoitettiin päiväkirjaan mitä kaikkea tuli tehtyä ja milloin meni nukkumaan jne. Hyvinvointianalyysiin kuului myös Firstbeatin puhelinpalaute, jossa sain käydä ammattilaisen kanssa läpi tuloksiani. Ensinnäkin on tämä jouksu ihan kuningaslaji! Kävin yhtenä mittauspäivänä juoksemassa 10 km ja muina päivinä kävelylenkillä. Juoksupäivänä analyysi antoi minulle täydet pisteet. Sain siis 100/100 liikunnan terveysvaikutuksesta, stressin ja palautumisen tasapainosta sekä unen palauttavuudesta. Mittausjakson aikana olin siis lomalla eli pääsin lenkille keskellä päivää ja puhelinanalyysissa juteltiinkin, että kun päivällä juoksen niin palautuminen lähtee hyvin käyntiin eikä vie yöunia. Yllätyin miten vähän &q

Ylisuorittaminen

Viikot 15 ja 16 Ennen luulin etten ole suorittaja- tyyppiä. Taidan kuitenkin olla juuri sellainen. En edes huomannut hiipivää väsymystä ennen kuin norovirus kaatoi sänkyyn neljäksi päiväksi. Kerrankin oli pakko levätä ja oli aikaa miettiä syntyjä syviä. Koetin tehdä liian monta asiaa "projektia" yhtä aikaa ja vaikka nukuin noin 7-8h yöunet ei ne riittänyt vaan väsymys painoi. Ensimmäiseksi sovin itseni kanssa, että täytyy hieman höllätä treeniohjelmaa. Saa nähdä miten käy syksyn maratonin, mutta en usko että edes jaksaisin juosta sitä jos nyt en lepää tarpeeksi. Lepääminen ei siis tarkoita, että satsaisin pelkästään nukkumiseen vaan esimerkiksi vietän aikaa lasten kanssa kotipihassa, puistoissa enkä suunnittele silloinkin tekeväni treeniä. Täytynee alkaa olemaan itselleni hieman armollisempi eli ei ole pakko onnistua kaikessa. Se ei olekaan helppoa kun on suorittaja ja voitontahtoinen, mutta onneksi tässä on koko elämä aikaa opetella. Tarvittaessa sitä voi muuttaa kurssia