Siirry pääsisältöön

Hyvinvointianalyysi




Firsbeat

Sain työnantajalta ihan parhaan joululahjan ikinä. Saatiin Firstbeat hyvinvointianalyysit! Minähän malttamattomana ihmisenä tilasin sen heti kun vain sain lahjan käsiini ja mittaus alkoi sopivasti joululoman alkuun. Mittaria pidettiin kolme päivää (kolme yötä) ja samalla kirjoitettiin päiväkirjaan mitä kaikkea tuli tehtyä ja milloin meni nukkumaan jne. Hyvinvointianalyysiin kuului myös Firstbeatin puhelinpalaute, jossa sain käydä ammattilaisen kanssa läpi tuloksiani.

Ensinnäkin on tämä jouksu ihan kuningaslaji! Kävin yhtenä mittauspäivänä juoksemassa 10 km ja muina päivinä kävelylenkillä. Juoksupäivänä analyysi antoi minulle täydet pisteet. Sain siis 100/100 liikunnan terveysvaikutuksesta, stressin ja palautumisen tasapainosta sekä unen palauttavuudesta. Mittausjakson aikana olin siis lomalla eli pääsin lenkille keskellä päivää ja puhelinanalyysissa juteltiinkin, että kun päivällä juoksen niin palautuminen lähtee hyvin käyntiin eikä vie yöunia. Yllätyin miten vähän "hyötyä" kävelystä oli. Kävin noin 1h kävelylenkillä ja mittauksen mukaan sillä oli vähäinen terveysvaikutus. Jos haluan saada kävelylenkistä enemmän irti niin voisin lisätä kävelylenkkiin esimerkiksi noin 10 min juoksuosuuden.

Tällainen hyvinvointianalyysi antaa hyvin lisätietoa itsestä ja treenaamisesta. Suosittelen Firstbeatin mittausta kaikille!

Juoksemista keväthangilla


Aurinko. En edes muista milloin viimeksi olisi viikonloppuna paistanut aurinko, joten heti kun huomasin sinisen taivaan puin juoksulenkkarit jalkaan ja suuntasin pihalle. Mittari näytti -10 astetta ja matkan pituudeksi tuli tuo tuttu 10 km lenkki. Virtaa riitti vielä hyvin kotonakin ja lihaskunto + venytykset tuli tehtyä kerrankin huolella. Syksyllä kävin CrossFitissä ahkerasti, mutta kuntosali muutti hieman kauemmaksi niin en pääse siellä enää käymään. Tai periaatteessa pääsisin, mutta koska matkaa kotoa salille tulisi noin 10 km yhteen suuntaan ja kuljen pyörällä (myös talvella) niin matka tuntuu liian pitkältä, myös ajallisesti. Yritän paikata tuota GrossFit harjoittelua kotiharjoittelulla eli teen lihaskuntoharjoituksia nyt kotona. Eihän se samanlaista ole missään nimessä, mutta nyt mennään tällä. Ainakin olen enemmän kotona ja siitä lapset tykkää.


Kevyempi vuosi 2018

Vuoden vaihteessa tein taas lupauksen, että yritän syödä terveellisesti. Karkkilakko on kestänyt syyskuusta asti, mutta hiljaa ja salakavalasti kilot meinaa hiipiä vyötärölle. Nyt kun tilanne ei ole karannut käsistä niin on hyvä korjata kurssia. Pyrin aina sunnuntaina tekemään parin päivän ruuat jääkaappiin Voin siis ottaa omatekemää ruokaa mukaan töihin ja kun tulen kotiin niin ruoka on valmiina eikä tarvitse sortua leivän syöntiin. Yksi klassikkoruoka on kasvissosekeitto. Itse teen keiton niin, että se jää hieman sosemaiseksi. En lisää keittoon koskenlaskijaa, vaan teen keiton pelkistä kasviksista (ja kasvisliemikuutio). Keitto on terveellistä ja säilyy hyvin jääkaapissa useamman päivän. Arjen pelastaja! 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uuden vuoden lupaus

Tavoitteena Tampereen maraton 2017 Mahtavaa tätä vuotta kaikille. Ilmoittauduin Tampereen maratonille, joka juostaan ensi syksynä 16.9.2017. Maraton on myös maksettu ja nyt ei muuta kuin treenaamaan entistä tavoitteellisemmin. Joululoman aikana selasin Juoksija-lehteä ja erityisesti minua puhutteli aihe: Onnistu maratonilla. Lehteen 10/2016 on kirjattu harjoitusmallit eri määrätasoille eli tarkoittaa sitä, kuinka monta kertaa viikossa on mahdollista käydä juoksemassa. Valitsin itselleni "Maraton läpi" kohdan ja oma harjoitteluni rytmittyy seuraavasti. Maraton läpi Esimerkkiviikko (harjoitusten paikkaa voi vaihdella, mutta kolme juoksukertaa viikossa) Ma: Kestojuoksu 30-40 min helpolla vauhdilla Ti: Lepo Ke: Kestojuoksu 30-40 min  + 60-80m nopeaa juoksua To: Kuntosali Pe: "Lepo" tai helppo liikuntamuoto La: Pitkä lenkki (n. 1h ) Su: Lepo Tämä ohjelma pitäisi sitten mahduttaa 8h työpäivän ja lapsiperheen arkeen. Olen tästä kuitenkin niin

Ylisuorittaminen

Viikot 15 ja 16 Ennen luulin etten ole suorittaja- tyyppiä. Taidan kuitenkin olla juuri sellainen. En edes huomannut hiipivää väsymystä ennen kuin norovirus kaatoi sänkyyn neljäksi päiväksi. Kerrankin oli pakko levätä ja oli aikaa miettiä syntyjä syviä. Koetin tehdä liian monta asiaa "projektia" yhtä aikaa ja vaikka nukuin noin 7-8h yöunet ei ne riittänyt vaan väsymys painoi. Ensimmäiseksi sovin itseni kanssa, että täytyy hieman höllätä treeniohjelmaa. Saa nähdä miten käy syksyn maratonin, mutta en usko että edes jaksaisin juosta sitä jos nyt en lepää tarpeeksi. Lepääminen ei siis tarkoita, että satsaisin pelkästään nukkumiseen vaan esimerkiksi vietän aikaa lasten kanssa kotipihassa, puistoissa enkä suunnittele silloinkin tekeväni treeniä. Täytynee alkaa olemaan itselleni hieman armollisempi eli ei ole pakko onnistua kaikessa. Se ei olekaan helppoa kun on suorittaja ja voitontahtoinen, mutta onneksi tässä on koko elämä aikaa opetella. Tarvittaessa sitä voi muuttaa kurssia
Intoa piisaa Flunssa ei onneksi iskenytkään minuun, vaikka niin viime sunnuntaina epäilin. Kurkkukipu hävisi parissa päivässä ja pystyin pyörällä kulkemaan työmatkat. Kuluneella viikolla kävin kahdesti juoksemassa. Tytöllä on kerran viikossa tanssiharrastus ja hyödynsin sen ajan tehokkaasti ja kävin 30 min juoksulenkillä. Teki kyllä hyvää vetäistä nopeampitempoinen lenkki. Puin tuolle lenkille päälle hiihtopuvun, koska mittari näytti silloin vain +1 astetta. Muutenkin viime talven juoksin hiihtopuku päällä, koska se ei ole liian kuuma ja toisaalta ei myöskään liian kylmä. Ohessa on kuva tuolta lenkiltä. Viime viikolla ajattelin, että voisin kokeilla joogaa. Vähän sen tapaista tein parina iltana, mutta taitaa perinteinen lihaskunto ja venyttely olla enemmän minun juttu. En muuten vieläkään jaksa vetää leukoja, vaikka joka päivä tuleekin kotona tangossa roikuttua. Pysyypähän selkä ja niskat kunnossa kun roikkuu, mutta ei vain voimat riitä vetämään itseä ylös. Sen verran kyllä j