Siirry pääsisältöön
Mitä tänään syötäisiin?

Viikko on kulunut Finlandia maratonin puolikkaasta ja en käynyt juoksemassa koko viikkona, koska palautuminen kesti viikon verran. Pari ensimmäistä päivää vatsa oli aivan sekaisin ja piti tankata ruokaa vähän väliä, koska muuten tuli huono olo. Energiavarastot tuli siis käytettyä loppuun. Työmatkat kuljin pyörällä ja pari kertaa kävin kävelylenkillä, mutta muuten viikon aikana en urheillut. Keskityin huilaamiseen ja syömiseen, tosin taisin nauttia syömisestä hieman liikaa, joten aloitin loppuviikosta sokerilakon. Olen aikaisemminkin huomannut, että "höttöhiilarit" ei sovi minulle, joten yritän pikkuhiljaa luopua vaaleasta leivästä ja pullasta. Jostakin oppaasta luin, että ennen maratonia pitäisi tankata kunnolla hiilareita. Mulla tämä tankkaus jäi vähän päälle eli en osannut lopettaa hiilareiden syöntiä, vaikka itse juoksusuoritus tuli tehtyä.

Olen yrittänyt vuosien saatossa luoda ruokaan hyvän suhteen, mutta jostakin syystä minulle ei sovi kaikki salliva ruokavalio. Minun on siis helpompi kieltäytyä tietyistä ruuista kokonaan kun syödä niitä vähän tai vain silloin tällöin. Esimerkiksi karkkilakko sopii minulle oikein hyvin eli silloin ei tule salaa syötyä karkkia. Nyt siis kokeilen samanlaista lakkoa muiden makeiden herkkujen kohdalla. Jotta elämä ei olisi liian vakavaa niin ajattelin sallia itselleni makean jälkiruuan kerran viikossa. Katsotaan miten se lähtee käyntiin ja saa nähdä miten herkkusuun käy...

Surffailin netissä ja etsin erilaisia ruokapäiväkirjoja. Törmäsin tällaiseen blogiin kuin "emmijaterhi.blogspot.fi". Neitokaiset on tosin kirjoittanut tämän seuraavan tekstin kolme vuotta sitten, mutta ainakin minuun se kolahti. He käyttivät otsikkoa RAKENNA OMA RAVINTOSUUNNITELMASI ja niin ajattelin tehdä. He ovat listanneet eri ruokien sisältämät kalorit, rasvat, hiilarit jne oheisiin taulukkoihin. Näistä ajattelin rakentaa itselleni 3kk suunnitelman ja siitä kirjoitan ensi kerralla lisää. Yleensä en innostu kaloreiden laskemisesta, mutta ei kai siitä haittaa ole vaikka sitäkin kokeilisi.

Proteiinien lähteet:

Voit sekoitella eri proteiinin lähteitä siten että saat väh. 20g proteiinia ja kunhan kokonaiskalorit ei ylitä 300kcal.



määrä
kcal
proteiini
hiilari
rasva
Broileri (maustamaton)
100g
107
23
0
1,5
Tonnikala vedessä
70g (1/2 purkkia)
73
16
0
1,1
tonnikala öljyssä
70g (1/2 purkkia)
133
19
0
6,3
Kalkkunaleike
100g (10 siivua)
90
14
4
2
Seiti pakaste
100g
78
18
0
0,7
Jauheliha 10%
100g
166
19
0
10
Raejuusto rasvaton
100g
84
18
2
0,3
Maitorahka rasvaton
250g (1prk)
150
25
11
0,8
Tofu soijavalmiste
100g
83
7,8
2,4
4,2
Katkarapu (pakaste)
100g
80
17
0
1
Hera80
40g
170
30
2
4,4
So low carb -patukka
60g
180
24
16
1,8
Protein pudding
30g (annos)
100
23
0,9
0,6
Kananmuna
55g (1kpl)
78
6,9
0,2
5,6
Kananmunan valkuainen
100g (n. 3 valkuaista)
100
10
0,4
6,5
Paistettu lohifilee
100g
221
20
0
16
Graavilohi
100g
238
19
0
18
Kylmäsavulohi
100g
210
23
0
13
Kinkkuleike
100g (10 viipaletta)
107
17
0,5
3
Mozzarella (17%)
100g
235
20
0,5
17
Leipäjuusto (12%)
100g
215
21
3,5
12
Fetajuusto (10-13%)
100g
195
16
3,7
13
Juusto polar 5%
100 (13 siivua)
170
31
0
5
Papu (valk./ruskea)
100g
305
22
40
1,5
Soijarouhe
100g
384
39
46
2,3

Rasvan lähteet:

(rasvoissa 1tl = 5g ja 1rkl = 15g)

(pähkinät ja siemenet 1rkl = 10g)

Voit sekoitella eri rasvojen lähteitä siten että esim. lounaaseen yksi kananmuna jonka keltuaisesta saat 5g rasvaa ja lisäksi otat ruokalusikallisen manteleita. Näin ollen rasvaa tulee se 10g. Rasvoissa ei tarvitse kiinnittää tässä ohjeessa huomiota kuin rasvan määrään.

Voit myös jättää iltapalasta rasvan ja otat päivällisellä 20g rasvaa alla olevista lähteistä. 


määrä
kcal
proteiini
hiilari
rasva
Oliiviöljy
10g (2tl)
88
0
0
10
keltuainen
20g (yksi keltuainen)
13
0,7
0
5
kookosrasva
10g (2tl)
89
0
0
10
maapähkinävoi
10g (1tl)
58
3
1
5
Saksanpähkinä
10g (1rkl)
68
1,5
0
6,5
cashewpähkinä
10g (1rkl)
57
2
2
4,6
manteli
10g (1rkl)
62
2,4
0,7
5,4
hasselpähkinä
10g (1rkl)
64
1,4
0,3
6,1
mantelirouhe/jauhe
10g (1rkl)
60
2,4
0,7
5,4
kookoshiutale
10g (2rkl)
58
0,7
0,4
5,8
kurpitsansiemen
10g (1rkl)
54
2,5
1,8
4,6
pellavansiemen
10g (1rkl)
32
2,9
0,7
2
Hampunsiemen
10g (1rkl)
59
3,4
0,8
4,6
seesaminsiemen
10g (1rkl)
67
2,7
0,7
5,8


Hiilarien lähteet:


Määrä
kcal
prode
hiilari
Bataatti
100g (n. 1 keskikokoinen)
81
1,6
17
Peruna
60g (1 peruna)
36
0,9
7,8
Kukkakaali
100g (2dl)
24
1,8
2,2
Parsakaali
100g (2dl)
35
4,6
1,9
Lehtisalaatti-ruukku
100g
13
1
1
Tomaatti
100g (keskikokoinen)
20
0,6
3,8
paprika
150g (keskikokoinen)
44
1,4
6,8
Kurkku
400g (keskikokoinen)
44
2
5,6
porkkana
65g (keskikokoinen)
20
0,5
4
Sipuli
55g (1 sipuli)
15
0,7
2,6
Wok-kasvikset
50g (1dl)
30
0,7
5,2
Vihreä papu
50g (1dl)
30
0,7
5
Herkkusieni
50g (1dl)
5
0,6
0
Omena
150g (keskikokoinen)
50
0,3
11
ananasviipale oma liemi
50 (viipale)
26
0,3
6
kiivi
100g (keskikokoinen)
50
0
7,5
Appelsiini
200g (keskikokoinen)
100
1
18
Banaani
120g (keskikokoinen)
100
1
22
marjat (mustikka, vadelma, jne.)
50g = 1dl
20
0
2


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herkuttelu kuriin

Viikko 7 Alkuviikko meni hyvin suunnitelmien mukaan eli keskiviikkona juoksin töihin ja takaisin sekä torstaina kävin kuntosalilla. Viikonvaihde ei mennyt suunnitelmien mukaan, koska sorruin taas vanhaan pahaan tapaan eli herkutteluun! Mitään övereitä en vetänyt, mutta liikaa hiilaria ja sokeria ja olo on sen mukainen. Ehkäpä on aika katsoa peiliin ja todeta, että kohtuus kaikessa ei sovi minulle. Aloitan tästä päivästä alkaen tiukemman ruokavalion. Olen räätälöinyt sen vanhasta kunnon Jutan "gofatgo" ohjeesta ja se menee kutakuinkin näin: Vettä vähintään 2 litraa päivässä. Ateriaväli 2-4 tuntia. Aamiainen: Neljän viljan puuroa, raejuustoa, sokeroimatonta mehukeittoa tai marjoja Lounas: 100g lihaa, kalaa tai kanaa, raejuustoa, kananmuna, vihanneksia, öljyä eli toisin sanoen ruokaisa salaatti Välipala: Rasvaton maitorahka ja marjoja/ mehukeittoa tai hedelmä/hedelmiä Päivällinen: 100g lihaa, kalaa tai kanaa, hieman riisiä, pastaa tai perunaa, vihanneksia ...

Helmikuun pakkaset

Viikko 6 Eihän se mikään yllätys ole, että helmikuussa on pakkasta. Silti kovat pakkaset pääsivät yllättämään ja lämpötilan lasku -20 lukemiin. En uskaltanut tai edes halunnut lähteä kovilla pakkasilla juoksulenkille, mutta pyörällä tuli kuljettua työmatkat. Kuntosalilla kävin kerran ja sieltä nappasin seuraavan kuvan. Kuluneella viikolla satuin vanhenemaan myös yhden vuoden ja tuli jonkin verran enemmän herkuteltua. Seuraavan viikon tavoite onkin pysyä erossa herkuista ja palata takaisin lähes sokerittomaan ruokavalioon sekä vähennän leivän syöntiä. Luulisi, että osaisi tähän ikään mennessä syödä oikein, mutta ei millään. Maailmassa on liikaa houkutuksia! Onneksi yleensä pystyn nopeasti korjaamaan ruokavalion oikeille urille eli en missään nimessä halua tehdä herkuttelusta tapaa. Itse asiassa sokerista ei ole minulle oikeasti mitään hyötyä. Päinvaston, olen paljon väsyneempi.  Ulkoilua järven jäällä Lauantaina kävin 10km kävelylenkillä järven jäällä, koska keskivi...

Kroppa kesäksi kuntoon

Viikot 17 ja 18 Ironista. Viime kerralla kirjoitin siitä, miten täytyy höllätä treeniohjelmaa ja levätä. Ehkäpä lepääminen edellisillä viikoilla tuotti tulosta, koska viime viikolla tuli juostua treeniohjelman mukaisesti 3 kertaa eli maanantaina, keskiviikkona ja sunnuntaina. Talvella suunnittelin, että juoksen kolmesti viikossa  jotta jalat rupeaa tottumaan useampaan juoksukertaan. Talvi tuli ja meni ja todellisuudessa kävin juoksemassa kerran tai kahdesti viikossa. Näin jälkikäteen ajateltuna olen siihen tyytyväinen, koska ei ole mikään itsestäänselvyys lähteä juoksulenkille talvikuukausina kun on paljon pakkasta ja aina pimeää. Onhan tämä luksusta nyt kun sää lämpenee ja saa pukea kevyemmin lenkille. Erityisen hyvältä lenkki tuntui tänään sunnuntaina 7.5 kun aurinko paistoi ja jalat jaksoi vaivattomasti juosta 12km. Ihan harmitti että ei ollut aikaa juosta pidempään, mutta jäi ainakin  hyvä fiilis seuraavaa juoksukertaa ajatellen. Välillä maratonhaave on tuntunut todella...